Ongame pokeriverkon arvostelu

Ongame kuuluu netin suuriin pokeriverkkoihin ja sen alusta laukaistiin jo vuonna 1999. Ongame on Sveitsiläisen Bwin Interactive Entertainment AG:n tytäryhtiö. Ongame-pokeriverkossa on harvinaisen löysät pelit isoksi pokeriverkoksi ja siksi se on hyvä valinta niin huvi- kuinOngame pokeriverkko ammattipeleihinkin.

Rakeback Ongamelta puuttuu mutta voit käyttää hyväksesi Betsson VIP-sopimusta, joka oikeuttaa kuun aikana parhaillaan jopa 40% cashbackiin.

Ongamen käyttöliittymässä on vuosien saatossa ollut paljon hyvää mutta myös jonkin verran nipotettavaa. On ilahduttavaa huomata, että softaa kehitettäessä pelaajien mielipiteitä on otetu huomioon, minkä ansiosta monet puutteista ovat kaikonneet. Ulkonäöltään softa on aina ollut tyylikäs, mikä nostaa mukavasti pelaamistunnelmaa.

Pelitarjonta   star4-5

Tässä osuudessa arvioidaan saatavilla olevia pelivaihtoehtoja, pelaajamääriä sekä verkon pelien yleistä löysyyttä.

Pelivaihtoehdot

Ongamen pelitarjonta on varsin perinteinen: Texas Holdem, Omaha, 7 Card Stud ja nykyään hieman eksoottisempi 5 Card Draw. Istumapaikkoja pöydissä on 2, 5 tai kymmenen. Normaalia pienemmät short-pöydät suosivat aggressiivisia taitopelaajia.

Erikoisuutena shottipöydätkin pelataan 10-hengen pöydissä. Tämä suosii taitavaa pelaajaa, sillä sinulla on tavallista enemmän valinnanvapautta pöytään istuutuessasi. Voit esimerkiksi hakeutua heikkona tietämiesi pelaajien oikealle puolelle ja rokottaa näiden pelimerkkejä positiosta. Totuttuun tapaan Ongamen käteispöytiin ostetaan maksimissaan 100BB:llä sisään minimin ollessa 20BB. Mitään erikoispöytiä Ongame ei käteispeleihin tarjoa.

Pelaajat

Ongame on isoksi pokeriverkoksi -joka samalla jakaa pelaajat monen pokerihuoneen kanssa- harvinaisen löysä paikka erityisesti käteispeleissä. Moni suomalainen nettipokerin pelaaja tekee hyvää tiliä Ongamen raharingeissä multittamalla. Ero esimerkiksi Poker Starsin suhteellisen tiukkiin pöytiin on huomattava. Pienenä miinuksena pelaajamäärissä on amerikkalaisten pelaajien puuttuminen. Tätä puutetta kuitenkin korjaa paljon se seikka, että moni Ongamen pokerihuoneista toimii ETA:n verovapaalla lisenssillä, jonka löydät esim. Betssonin pokerihuoneesta.

Käyttöliittymä   star4

Tässä osuudessa arvioidaan ohjelmiston teknistä puolta, ulkoasua sekä äänimaailmaa.

Ympäristö

Ongamella voit pelata sekä ladattavalla, että selaimessa pyörivällä pokerihuone-sovelluksella. Selainversio on ominaisuuksiltaan hieman kevyempi, joten suosittelen sen käyttöä MAC- ja Linux-koneille. Ladattava versio on omiaan silloin, jos käytössäsi on Windows-kone admin-oikeuksin.

Kielisasetukset

Ongamen verkossa on pokerihuoneita, jotka tarjoavat pokeriohjelmistoa suomenkielisenä. Monia muitakin kieliversiota on saatavilla, joista luonnollisesti englanti kaikkein merkittävin.

Ulkoasu

Ongamen pokeripöydän ulkoasu on mukavahko. Pokeri-ikkuna koostuu isosta pöydästä, jonka ympärillä istuvat ihmismäiset Avatar-hahmot. Samassa tuolissa istuu aina samannäköinen pelaaja huolimatta pelaajasta ja pelaajan sukupuolesta. Pelaajat kommunikoivat puhekuplin pelin aikana (esim. Check tai Fold), mikä on ihan näppärän näköinen ratkaisu. Jos kyllästyt pöydän hahmoihin, saat ne myös pois käytöstä pokerihuoneen asetuksista.

Äänimaailma

Pelaamisen liittyvä äänimaailma on aika tyypillistä. Chippien äänet eivät ole häiritseviä, joskin varoitusääniä saisi olla hieman enemmän. Esimerkiksi jonotuksen päättyminen ja uuden istumapaikan vapautumisesta voitaisiin ilmoittaa äänimerkillä. Oman vuoron alkaminen ilmaistaa miellyttävällä ääniefektillä.

Pöytien määrä ja koko

Ongamelle on käytössä kolme pöydän kokoa: normaali, joita mahtuu neljä kerrallaan 1600×1200 näytölle ja mini, joita mahtuu vastaavasti yhdeksän samaiselle resoluutiolle sekä Full screen. Mini-ikkunan koko on 512×392, joten se on suunniteltu erityisesti 1600×1200 resoluutio mielessä. Avatun pöydän kokoa ei voi muuttaa reaaliaikaisesti vaan muutettu koko tulee voimaan vasta seuraavaksi aukeavien pöytien osalta. Pelata voit Avatarien kanssa tai ilman.

Varsinainen Mini-ikkuna onkin sitten toteutettu todella hyvin! Kaikki toiminnot toimivat yhtä hyvin kuin isoissakin ikkunoissa. Erityisesti on ilahduttavaa huomata, että mitään havainnointiongelmia ei pienillä ikkunoilla pitäisi normaalinäköisille tulla. Esimerkiksi numerot näkyvät Mini-ikkunassa riittävällä tarkkuudella.

Ongame on aina ollut aikamoinen resurssisyöppö. Kun pöytiä on ollut paljon auki, on softalla ollut tapana jumittaa. Resurssiongelmia on selvästi korjailtu ja nyt yhdeksän Mini-ikkunan pelaaminen tuntuu onnistuvan aika hyvin. Suurimpia ongelmia tulee edelleen silloin, kun uusi pöytä on avautumassa ja samalla monia muita pöytiä on jo valmiiksi avattuna. Kannattaa olla varuillaan, jos koneesi on todella vanhaa mallia.

Käytettävyys   star4-5

Aula

Ongamen aulasta löytyy seuraavat pääavalikot: Quick Seat, Cash Games, Tournaments, Cashier ja Support. Yläpalkista pääset säätämään mm. pokeripöydän ja muun ohjelmiston asetuksia. Aulan käteispöydissä on nähtävissä nimen lisäksi pelaajamäärä, keskimääräinen potin koko, käsiä/tunti ja floppiprosentti.

Pöytiä voit filtteröidä seuraavien termien mukaan: panostustapa, panoskoko ja pelaajien määrä. Lisäksi voit piilottaa halutessasi täydet, tyhjät, privaatit ja leikkirahapöydät. Turnauspeleihin pöydät filtteröidään samankaltaisesti halutun pelitavan mukaan. Ongamen pelikassaa ja muita omaan tiliin liittyviä asioita hallitaan nettisivun kautta.

Jonottaminen, odottaminen

Ongamen Quick Seat on mielestäni aivan loistava tapa jonottaa Texas Holdem peleihin. Tämä ominaisuus toimii siten, että valitset ensin pelityypin (5-max, 10-max tai Sit&Go), panostustavan (NL, PL tai Fixed) ja panostason. Valintojen jälkeen ohjelmisto heittää sinut ensimmäiseen kriteereitä vastaavaan pelipöytään. Jos täyttämättömiä pöytiä löytyy, pääset sellaiseen. Jos kaikki pöydät ovat täysiä, sinut laitetaan ensimmäisenä istumaan uuteen pöytään.

Tässä on se hyvä puoli, että seuraava Quick Seatia samoilla kriteereillä käyttävä laitetaan saman tien viereesi istumaan. Näin pöydät täyttyvät rivakasti ja voit käyttää Quick Seatia välittömästi uudelleen päästyäsi edelliseen pöytään istumaan.

Suosittelen Quick Seatia ja erityisesti niille, jotka eivät kavahda shorttipelejä. Voit toki kieltäytyä paikasta, jos et halua olla ensimmäisenä miehttämässä pöytää. Voit vaikkapa aloittaa sessiosi räväkästi hakeutumalla Quick Seatilla ensin niihin pöytiin, josisa pelit ovat jo käynnissä mutteivät ole kuitenkaan vielä täynnä. Kun olet päässyt vajaisiin pöytiin voit siirtyä jonottamaan muihin pöytiin perinteisesti.

Ongame tarjoaa luonnollisesti myäs perinteisin jonotustavan, jossa pöytien listasta valitaan halutut pöydät ja painetaan Waiting List -näppäintä. Ongamen tavallisessa jonotuksessa on havaittavissa yksi ikävä puute: softa ei ilmoita dialogilla tai äänimerkillä, että uusi pöytä olisi saatavilla. Pöytä vain aukeaa kaikessa hiljaisuudessa näytölle. Tämä tuottaa ongelmia erityisesti silloin, kun halutaan pelata monta pöytään kerrallaan kahdella näytöllä.

Pikavalinnat

Kun pääset pöytään istumaan, tarjoaa softa Wait for Big Blind ja Auto post Blinds -toiminnot rastittavina ruutuina. Omaa puhevuoroasi odottaessasi, voit nopeuttaa peliä seuraavien pikavalintojen avulla: Check/Fold, Check/Call Any, Call, Bet/Raise, Bet/Raise Any, Fold. Näistä vain lähinnä Fold on tarpeellinen NL-peleissä. Fixedissä muistakin saattaa olla iloa.

Pelaaminen

Ongamella pelaaminen onnistuu aika hyvin ilman näppäimistöä. Slaiderin lisäksi käytössä ovat 1/2, 3/4, 1/1 ja All-in näppäimet. Pikanäppäimen painalluksen jälkeen betsin hienosäädön voi suorittaa NL-peleissä slaideria liksuttamalla. Tämä toimii muuten hyvin mutta potin kasvaessa yksi hiiren liksaus muuttaa lyönnin kokoa vähän liiankin paljon. Slaideria ei voi käyttää tekemään panosta tarkasti vaan se haluaa muuttaa lyönnin kokoa esiohjemoitujen hyppäyksien verran joka hiirenpainalluksella.

Jos näppäimistö on ystäväsi, voit käyttää myös näppäimistön funktionäppäimiä pelaamiseen (F1 = Fold, F2 = Call jne.)

Asetuksissa voit ottaa käyttöösi monia pelaamista helpottavia ominaisuuksia. Tästä esimerkkinä 4-väri pakka, panoksen koko näytölle, käden vahvuuden näyttäminen tekstinä, ajastin sekä mm. korttien automaattisen muckauksen sekä hävityille että ilman näyttöä voitetuille käsille.

Kaiken kaikkiaan pelaaminen softalla onnistuu todella hyvin. Suurin ärsytys liittyy “katoaviin peli-ikkunoihin”. Pöydät sulkeutuvat mitään ilmoittamatta silloin, kun pelaaja on ollut Sit-Outissa liian kauan tai jos on vahingossa painanut näkyvällä paikalla olevaa Leave-näppäintä. Kun ikkunat katoavat kuin taikaiskusta, tulee illuusio ohjelmistobugista, vaikka sellaisesta ei oikeasti ole kysmys.

Merkkien lisääminen

Ongamelle oli pitkään aivan karmea tapa lisätä pelimerkkejä pöytään käteispelissä. Aikaisemmin piti siirtyä Sit-Outtiin ja sitten vasta sai lisätä merkkejä käteispeleissä. Tämä johti moniin pelivuorojen menetyksiin. Nyt tämä selkeä puute on korjattu ja reloadaaminen toimii kuin unelma pöydän Add Chips -toiminnosta. Painat vain Add Chips näppäintä, josta voit täyttää stackisi täyteen lähes automaattisesti: nopeata ja kätevää.

Chat ja muistiinpanot

Asetuksista voit säätää chattia monella eri tavalla. Voit säätää erikseen nk. puhekuplia sekä teksitchattiin tulevia viestejä. Saat halutessasi kaikki viestit pois ja voit myös hiljentää yksittäisiä pelaajia painamalla tämän kohdalla oikeata hiiren nappia ja valitsemalla Mute. Halutessaan pelaaja voi käyttää erillistä chat-ikkunaa, joka aukeaa automaattisesti peli-ikkunan vasemmalla puolelle-

Myös yksittäistä pelaajaa koskevat muistiinpanot aukeavat oikean hiiren näppäimen valikosta. Softa haluaa aukaista muistiinpanon aina vasemman reunan yläkulmaan. Tämä tuottaa ongelmia silloin, jos pelataan kahdella näytöllä montaa pöytää: muistiinpanoon tarkoitettu ikkuna voi olla hyvin kaukana pelaajasta, jolle muistiinpanoa tehdään. Yhtään asiaa ei helpota tietoisuus siitä, että muistiinpanoon tarkoitetun ikkunan focus katoaa, kun pelivuoro alkaa jossain toisessa pöydässä. Focuksen kadotessa kirjoitus katkeaa kuin kananlento.

Varsinainen muistiinpanoikkuna on iso ja siihen mahtuu riittävästi tekstiä. Kun muistiinpano on kirjoitettu, ilmestyy ko. pelaajan yläpuolelle valkoinen “pareriarkki” symboloimaan kirjoitettua tekstiä. Halutessasi voit tekstin lisäksi merkitä pelaajia värikoodein, jolloin valittu väri tulee pienenä pallona muistiinpanosymbolin viereen.

Käsihistoriat

Monen muun pokerihuone-alustan tapaan Ongame tarjoaa käsihistorian pokeripöydän oikeassa ylänurkassa. Suoraan sanottuna Ongamen pöytään leivottu käsihistoria on yksi huonoimmista, joita olen suosituissa pokerihuoneissa nähnyt: toiminnosta näkyy kyllä hyvin edellinen pelattu käsi mutta varsinaiseksi ongelmaksi muodostuu käsihistorian avautuminen erilliseen selaimen ikkunaan.

Selaimen aukeaminen vie aikaa ja vanhoja käsiä voi selata vain “prev” ja “next” -komennoilla. Näin ollen käsihistoriaa voi kunnolla käyttää vain edellisen käden tarkastukseen ja siihenkin pienellä viivellä selainongelmien takia. Onneksi käsihistorioihin liittyviä ongelmia voi korjata käyttämällä Poker Tracker -ohjelmaa.

Ongame Rakeback ja Bonus -tarjoukset   star4

Rakeback -sopimuksia ei Ongame -pokeriverkkoon ole suoraan saatavilla. Onneksi VIP-ohjelmat ovat hyvätasoisia ja mahdollistavat jopa 40% kuukausittaisen cashbackin. Lisäksi ensitalletusbonukset ovat verrattomia: esimerkiksi käytettävissäsi on 1600$ Betsson Sign Up Bonus ja pari pienempääkin bonusta, jos isossa bonuksessa on sinulle turhankin paljon pelattavaa.

Bonuskoodi.comista löydät lisää Ongame Bonus -tarjouksia. Bonuskoodi.com:in bonukset ovat suomalaisille suunnattuja rakebackittomia tarjouksia.

Yhteenveto   star4-5

Ongame on pelattavuudeltaan yksi parhaista softista. Erityisenä plussana on ulkonäon tyylikkyys sekä miellyttävä äänimaailma ja hyvä pelattavuus. Softaan liittyvät ongelmat ovat suhteellisen pieniä: hieman kälyinen käsihistoria sekä resurssisyöppöys. Pikku-inhokkina myös salakavalasti sulkeutuvien peli-ikkunoiden syndrooma (kts. kappale Pelaaminen). Pikku puutteistaan huolimatta erityisesti multitablettajien luulisi pitävän ohjelmistosta.

Rakeback sopimusten puuttuminen on tietenkin pieni puute mutta samalla on hyvä muista nettipokeriin yleistotuus: saatavilla oleva rakeback yleensä tiukentaa verkon pelejä ammattimaisten pelaajien kerääntymisen myötä.

Kaikenkaikkiaan Ongame on oiva pokeriverkko ja jos sinulta ei vielä löydy tiliä tähän verkkoon, ei muuta kuin kipinkapin hankkimaan Betsson VIP-sopimus kauttamme.