Kuinka rakeback ja pokerituloja verotetaan?

Verottaja on aktivoitunut pokeriin liittyvissä asioissa huomatessaan, että monet suomalaiset pelaajat tekevät hyvää tiliä niin nettipokeria kuin Live-turnauksiakin pelatessaan. Pitkän aikaa pelaajille on ollut vain aavistus siitä, miten veroasioissa tulisi menetellä mutta mitään konkreettista aavistusten tueksi ei aikaisemmin ole ollut.

Rakeback ja verotusMonille pelaajille on ollut suuri helpotus, kun verottaja viimein julkaisi nettipokeriin sekä rakeback-ansioihin liittyvän ohjeistuksensa.

Parasta tässä ohjeistuksessa on, että se noudattaa juuri niitä periaatteita, joita pelaajat olivat jo aiemmin ehtineet ounastella. Ohjeistuksessa on myös huomioitu rakeback-ansiot, mikä varmasti ilahduttaa suurta osaa jäsenistämme.

Ovatko pokeri ja rakeback -ansiot verottomia?

Sekä pokerin että rakebackin verotusaste riippuu täysin siitä, missä valtiossa pelit järjestetään. Pelit Euroopan Talousalueella (ETA) ovat täysin verottomia. Sama koskee myös rakebackia.

Käytännössä Euroopan Talousalueeseen kuuluvat EU-maat sekä Norja, Islanti ja Liectenstein. Samaa liittoon kuuluvat peliteollisuuden kannalta sellaiset mielenkiintoiset alueet, kuten Gibraltar, Malta, Kypros ja Iso-Britannia.

Kun pelaat nettipokeria ETA-alueella sijaitsevassa pokerihuoneessa, sinun ei tarvitse maksaa veroa. Voitot ja rakeback ETA:n ulkopuolisilta alueilta ovat verollisia ja niistä ilmoittaminen on pokerinpelaajan vastuulla. Pokeriin sovelletaan Tulovero-lakia.

Pokerihuoneiden lisenssit

Koska pokerihuoneet ovat yleensä monikansallisia internetissä toimivia yhtiötä, katsotaan niiden kotipaikka hankitun pelilisenssin mukaan. Pelilisenssi oikeuttaa pokerihuoneet & casinot järjestämään rahapelejä ko. maan lainsäädäntöön nojautuen.

On hyödyllistä selvittää pokerihuoneen lisenssi aina ennen sinne liittymistä. Näin voit olla varma verotus-tilanteesta jo etukäteen. Löydät pelilisenssin aina pokerihuoneen liittyvän arvostelun yhteydessä tai lukemalla allaolevat listat.

ETA-lisenssit:

 

 

ETA:n ulkopuoliset lisenssit:

 

 

Missä tilanteissa voin joutua verotetuksi?

Suomessa verottaja on lähettänyt selvityspyynnön pelaajille, jotka ovat voittaneet isoja turnauksia tai jotka muuten ovat olleet näkyvästi esillä mediassa. Verottaja ei seuraa pankkitilien liikennettä. Tyypillisesti pokerin pelaaja joutuukin verottajan kanssa tekemisiin, kun hän itse ilmoittaa veronalaisista pokerituloistaan verottajalle.

Jos haluat valmistautua kanssakäymiseen verottajan kanssa, sinun on syytä pitää päiväkirjaa peleistäsi ja ennen kaikkea rahansiirroista pokerihuoneen ja pankkitilisi välillä.

Lisätietoja: Vero.fi