Turvalliset ja vähemmän turvalliset pokerilisenssit tarkastelussa

Pokerin pelaajia on alkanut viime aikoina kiinnostaa se, minkä lisenssin toimin tietty pokerihuone toimii. Lisenssi onkin tärkeä kahdessa suhteessa: se takaa pelien ja omien rahojen turvallisuuden, sekä säätelee sitä, ovatko pokerista irronneet voitot verottomia vai eivät.

Lue tämä artikkeli, niin löydät kaikkein turvallisimmat pelipaikat ja tiedät pokerihuoneet, joiden pelivoitosta sinun ei tarvitse maksaa veroa.

Turvallisuus

Mikään nettisivusto ei voi tarjota rahapelejä ilman sen maan lupaa (eli lisenssiä), josta käsin se toimii.

Jotta sivusto saa lisenssin, sen täytyy täyttää lisenssin antajan ehdot. Yleensä lisenssiehdoissa kiinnitetään huomiota mm. sivuston turvallisuuteen, pelien rehellisyyteen, muihin turvallisuuteen liittyviin seikkoihin ja peliyhtiön vakavaraisuuteen.

Mitä tiukemmat lisenssivaatimukset ovat, sitä parempi on pelaajan turvallisuus varsinkin ongelmatilanteissa. Esimerkiksi Maltalla ongelmatilanteisiin varaudutaan jo etukäteen: lisenssiehtojen mukaan kaikkien sivustolla tapahtuvien pelisiirtojen täytyy kirjautua pysyvään tietokantaan.

Vastakohdan tällaisille tiukoille vaatimuksille tarjoavat lisenssien alennusmyyntimaat ja -paikat, kuten yhdysvaltoihin suuntautuneiden pelifirmojen suosima Kahnawake.

Pelaajalle lisenssiehtojen selailu on liikaa vaadittu. Kaikeksi onneksi Iso-Britannia on tiettävästi ainoana maana arvostellut lisenssit. Sen mukaan luotettavia lisenssejä tarjoavat Malta, Gibraltar, Tasmania, Antigua, Man-Saari ja Iso-Britannia itse.

Verot

Turvallisuutta enemmän useimpia pelaajia kiinnostaa se, ovatko voitot verollista vai verotonta tuloa. Tässäkin lisenssi ratkaisee, sillä Suomen verottajan kanta on viime aikoina ollut, että jos pokerisivu toimii Euroopan talousalueen (ETA) lisenssillä, pelit siellä ovat verottomia.

Verottomat pelit takaavat lisenssit ovat Malta, Iso-Britannia ja Gibraltar.

Verollisia lisenssejä ovat kaikki muut. Yleisimpiä näistä lisensseistä ovat: Alankomaiden Antillit (Netherlands Antilles), Kahnawake, Antigua, Northern Territory / Tasmania (Australia) ja Man-Saari (Isle of Man).

Valitettavasti kaikissa verottomat pelit takaavissa lisensseissä on ehto, jonka mukaan yhdysvaltalaisia pelaajia ei sivustolle saa ottaa. Kaikki jenkkejä vastaan pelatusta pokerista irrotetut voitot ovat (ainakin teoriassa) verotettavaa tuloa.

Alankomaiden Antillit

alankomaiden-antillit

Lisenssi: Cyberluck Curacao N.V.
Kotisivut: http://www.cyberluck.com
ETA: Ei
Luotettavuus: Kohtalainen
Saitit:

Alankomaiden Antillit on kahdesta saariryhmästä moudostuva autonominen alue Karibian merellä, joka kuuluu Alankomaille. Tulkintamme mukaan Alankomaiden Antillit eivät kuulu ETA-alueeseen. Monimutkainen lainsäädäntö kuitenkin vaikeuttaa tulkintaa ja tulevaisuudesta nähdään varmasti lisää kädenvääntöä pelien verottomuudesta tässä siirtomaassa.

Alderney

Alderney
Lisenssi: Alderney Gambling Control Commission
Kotisivut: www.gamblingcontrol.org
ETA: Ei
Luotettavuus: Kohtalainen
Saitit: PKR.com

Tietyissä pokerihuoneissa yhtiölle voi olla merkitty kaksi lisenssiä. Tällöin toinen lisenssi on sivuston pääasiallinen lisenssi ja toinen on Alderney, joka on pieni Iso-Britannialle kuuluva saari Ranskan rannikolla.

Alderneyn erikoisuus on, että se myöntää päivän mittaisia lisenssejä rahapeliyhtiöille. Ajatus tässä toiminnassa on, että jos rahapeliyhtiön pääasiallinen toimintapaikka menee epäkuntoon, se voi ottaa päiväksi tai pariksi käyttöönsä Alderneyssä sijaitsevat varaserverit.

Päivän tai parin mittaiset ongelmat eivät ole peliyhtiöille täysin vieraita. Esimerkiksi Maltalla nettisivuille elintärkeä sähkön saanti on ajoittain niin ongelmallista, että useiden peliyhtiöiden tiloissa puksuttavat firman omat generaattorit.

Antigua ja Barbuda

Antiqua ja Barbuda
Lisenssi: Directorate of Offshore Gaming
Kotisivut: www.antiguagaming.gov.ag
ETA: Ei
Luotettavuus: Luotettava
Saitit:

Antigua ja Barbuda on saarivaltio Karibianmerellä. Sen lisenssin alla toimii kourallinen pokerihuoneita, joita voisi luonnehtia luotettaviksi.

Costa Rica

Costa Rica
Lisenssi: Ei viranomaisten valvontaa!
ETA: Ei
Luotettavuus: Pelaajalle ei mitään suojaa
Saitit:

Costa Rican lainsäädännössä on mielenkiintoinen porsaanreikä, jota vähemmän luotettavat rahapeliyhtiöt hyödyntävät: Costa Rican lait eivät säätele Costa Ricassa toimivan nettisivuston toimintaa, kunhan se ei ota costa ricalaisia asiakkaikseen.

Costa Ricassa toimiva nettisivu voi tehdä asiakkailleen käytännössä täsmälleen mitä haluaa ilman mitään pelkoa viranomaisista. Kannattaa siis suhtautua skeptisesti “Costa Rican lisenssillä” toimivia yhtiöitä kohtaan.

Tuore esimerkki tätä porsaanreikää hyödyntäneestä järjestelystä oli pokerisivuna esiintynyt T6-nettisivu, joka todellisuudessa oli pyramidihuijaus.

Gibraltar

Gibraltar
Lisenssi: Gibraltar Regulatory Authority
Kotisivut: www.gra.gi
ETA: Kyllä
Luotettavuus: Erittäin luotettava
Saitit: PartyPoker

Gibraltar sijaitsee Espanjan rannikolla Gibraltarin salmessa. Se on Britannian hallinnoima alue ja kuuluu Euroopan talousalueeseen. Gibraltarin pelilisenssi on yksi kaikkein tiukimmin valvoituista lisensseistä ja sen voi saavuttaa vain kaikkein luotettavimmat pelifirmat.

Iso-Britannia

Gambling commissions
Lisenssi: Gambling Commission
Kotisivut: www.gamblingcommission.gov.uk
ETA: Kyllä
Luotettavuus: Erittäin luotettava
Saitit:

Iso-Britannia on tunnettu vapaasta suhtautumisestaan yksityisiä rahapelisivustoja kohtaan. Iso-Britannia onkin piristävä poikkeus monin paikoin protektionismisessä ja vanhakantaisessa rahapelipolitiikassa, jollaista moni Euroopan maa noudattaa.

Kahnawake

Kahnawake Gaming Commission
Lisenssi: Kahnawake Gaming Commission
Kotisivut: www.kahnawake.com/gamingcommission//
ETA: Ei
Luotettavuus: Kohtalainen
Saitit: Full Tilt

Kahnawake on erittäin suosittu erityisesti niiden toimijoiden keskuudessa, jotka suuntaavat markkinointinsa amerikkalaisten pelaajien houkuttelemiseen.

Malta

Lotteries and Gaming Authorit
Lisenssi: Lotteries and Gaming Authorit
Kotisivut: www.lga.org.mt
ETA: Kyllä
Luotettavuus: Luotettava
Saitit: Betfair ja Unibet

Mansaari sijaitsee Irlanninmeressä Irlannin ja Britannian välissä. Sijainnistaan huolimatta Mansaari ei kuulu Euroopan Talousalueeseen. Mansaaren lisenssin alla toimii muutama pokerihuone, joista Poker Stars on ylivoimaisesti tunnetuin. Mansaaren valvomat pokerihuoneet ovat sieltä kaikkein turvallisimmasta päästä.

Mansaari

Mansaari
Lisenssi: Isle of Man Government – Gambling Control Commission
Kotisivut: http://www.gov.im/gambling/
ETA: Ei
Luotettavuus: Luotettava
Saitit: PokerStars

Mansaari sijaitsee Irlanninmeressä Irlannin ja Britannian välissä. Sijainnistaan huolimatta Mansaari ei kuulu Euroopan Talousalueeseen. Mansaaren lisenssin alla toimii muutama pokerihuone, joista Poker Stars on ylivoimaisesti tunnetuin. Mansaaren valvomat pokerihuoneet ovat sieltä kaikkein turvallisimmasta päästä.

Lisätietoja

Sivuillamme sinun ei tarvitse arvailla millä lisenssillä mikäkin pokerihuone toimii. Olemme merkinneet pokerihuoneen lisenssin myöntäjän kunkin rakeback-tarjouksen yhteyteen, joten esimerkiksi verottomuus tai verollisuus ei jää epäselväksi. Jos haluat lukea lisää aiheeseen, niin voit tutustua Nettipokeri.infon erinomaiseen artikkeliin pokerilisensseistä.