Harkitsetko pokeriammattilaisen uraa?

Näinä taloudellisen taantuman hetkinä nousee entistä ajankohtaisemmaksi ajatus pokeriammattilaiseksi ryhtymisestä. Asia voi tulla eteen jopa hieman yllättäen, kun nykyisessä työpaikassasi aloitetaan YT-neuvottelut ja lopulta näytetään sinulle ovea.

Tässä artikkelissa pohditaan pokeriammattilaiseksi ryhtymistä Suomessa vuonna 2009 ja siihen, mitä haasteita ja etuja tähän ammattiin kuuluu.

Pokeriammattilaisen määritelmä

Eri yhteyksissä termiä pokeriammattilainen käytetään eri tavoin. Yleensä pokeriammattilainen nähdään lähinnä Patrik Antoniuksen tai Phil Iveyn tapaisena miljonäärinä, joka poseeraa lehtien kannessa. Tämä on kuitenkin turhan suppea näkökulma.

Olet käytännössä pokeriammattilainen sillä hetkellä, kun päätyösi on pokerin pelaaminen. On ihan sama, onko panostasosi NL 0.25$/0.5$ tai NL 10$/20$. Näin asia on ainakin oman elämäntilanteesi ja tämän artikkelin kannalta.

Ammatin plussat

Pokeriammattilaisuuteen liittyy monia hyviä puolia, joista muissa ammateissa voi vain haaveilla. Esimerkiksi työajat ovat juuri sellaiset, kuin itse haluat: voit pelata halutessasi tunsikausia päivässä tai voit selvitä työpäivästä jo muutamalla pelitunnilla.

Pokeriammatilaisuus antaa myös hyvän mahdollisuuden elää juuri sellaista elämäntapaa kuin haluat. Voit muuttaa vaikka ulkomaille mukanasi pelkkä kannettava, jolloin jo yllättävän pienilläkin pokeriansiolla elät herroiksi.

Toisaalta voit sovittaa harrastuksesi ja perhe-elämäsi siten, että mielesi pysyy virkeänä. Tämä on paljon hankalampaa tehdessä klo 8-16 työpäiviä jossain suuryrityksessä.

Raha on yleensä kaikkein suurin kannustin pokerinpelaajalle. Nettipokerissa voit todellakin tehdä suuria ansioita verottomasti. Kaikki eivät tietenkään voi pokerilla ansaita mutta jos pelaat täysipäiväisesti pokeria, ovat edellytyksesi yltäkylläiseen elämään hyvät.

Sanottakoon se suoraan tässä: nettipokerilla on mahdollisuus päästä sellaisiin ansioihin, jotka normaalissa työelämässä vaativat yritysjohtajan pestiä ja vuosikymmenten kovaa työtä.

Entäs ne miinukset

Mikään työ ei ole aina ruusuilla tanssimista. Pokerin suurimpana miinuksena on sen henkinen raskaus. Pokeriin kuuluu olennaisena osana tappiopäivät ja kuivat kaudet, jotka kestävän pitkäänkin. Jos pollasi kestää vastoinkäymiset, niin silloin lähtökohtasi ovat erinomaiset.

Eräs suurista miinuksista on ystävien ja sukulaisten suhtautuminen ammattiisi. Kaikille ei ole ihan selvää, että pokerilla voi ansaita oikeasti rahaa. Sukulaisiasi et voi valita mutta ystävät voit. Sinun kannattaa hankkiutua sellaiseen seuraan, jossa ammattiasi ymmärretään.

Erityisesti muiden pokeriammattilaisten seura on kultaakin kallimpaa. Jos et tunne muita samassa tilanteessa olevia pelaajia, niin sitten sinun on syytä ryhdistäytyä ja alkaa sellaista seuraa etsimään.

Huomiotta ei voi jättää sitäkään seikkaa, että CV:si tulee tyhjä aukko sille ajalle, kun olet pokeriammattilainen. Tällä on suurin merkitys niille pelaajille, jotka ovat valmistumisen jälkeen suoraan siirtyneen työelämän sijasta pokeripöytiin.

Muutamasta vuodesta ihan oikeata työtä on sinulle pelkästään plussaa, jolloin osaat paremmin rinnastaa pokerin plussia ja miinuksia muihin ammatteihin.

Myös tulojen epätasaisuus on yksi nettipokerin huonoista puolista. Ei paljoa lohduta, jos kuukausi on alkanut tuhansien eurojen tappioputkella ja laskuja pitäisi maksaa.

Sinun on kyettävä järjestämään itsellesi sen verran puskurikassaa, että selviät perusmaksuista tappioputkessakin. Voit pyrkiä myös vähentämään pokeriin liittyvää varianssia pelaamalla useampia pöytiä kerrallaan samalla pienentämällä panoksiasi. Myös Rakeback-sopimukset ovat oivallinen lisä pokeriammattilaisen ansioihin: ne ovat tasaista tuloa ja käytännössä sidottuja pelimääriisi.

Pokeriammattilainen on yrittäjä

Pokeriammattilainen on monessa suhteessa samankaltaisessa asemassa kuin yrittäjä: työtä täytyy tehdä ahkerasti ja jos lusmuilet, loppuu rahan tuleminen siihen. Tässä ei ole mitään uutta ja ihmeellistä, sillä näinhän asiat ovat olleet jo vuosisatojen ajan missä tahansa työssä.

Suomi on vähän sellainen maa, että perinteisesti yrittäjiä on väheksytty ja erityisesti vanhemman polven edustajat ovat ihannoineet palkkatyön onnesta ja autuudesta. Pokeriuraa onkin karsastettu osin sen vaikean tulevaisuuden ennustettavuuden vuoksi.

Talouden nykymeno kuitenkin osoittaa, että mitään ammattia ei voi tänä päivänä pitää varmana: esimerkiksi ennen niin mahtavat paperitehtaat yskivät Venäjän vientitullien ja talousahdingon puristuksessa. Voisi jopa sanoa, että pokeriammattilaisen duuni on tälle hetkellä paljon varmempi kuin monessa ns. “perinteisessä työssä”.

Tiede-lehden numero 3/09 artikkelissaan 16 Tietä Onneen mainitsi, että yrittäjät ovat keskimääräistä onnellisempia, koska voivat kokea itsenäisyyden tunteen. Sama pätee takuuvarmasti myös pokerinpelaajiin.

Laillisuus

Nettipokerin ympärillä pyörii myos joukko sen vastustajia, jotka pyrkivät kaikin keinoin vastustamaan pelin suosiota. Suomessa on kuitenkin jo arviolta 300 000 netin rahapelejä kokeillutta pelaajaa ja signaalit päättävistä elimistä ovat olleet viime vuosina selkeitä: nettipokerin pelaamista ei tulla Suomessa kieltämään.

Pelin saatavuutta ja mainontaa voidaan joillain keinoilla tulla jossain vaiheessa rajoittamaan mutta pokeriammattilaisen tienestien kannalta on aika lailla sama, että kuinka helposti suomalainen mattimeikäläinen pokeripöydän eteen löytää. Pääansiot kuitenkin tulevat lähes poikkeuksetta ulkomaisilta vastustajilta.

Byrokratiaa

Pokeriammattilainen on siitä onnellisessa asemassa, että sinun ei tarvitse maksaa ollenkaan veroja pelatessasi ETA-alueen pokerihuoneissa: kaikki mitä ansaitset, jää omiin taskuihisi.

Paperihommat rajoittuvat osaltasi siihen, että pidät kirjaa voitoistasi ja tappiostasi sekä rahansiirroista pokerihuoneisiin. Voit jopa harkita tilitoimiston käyttämistä, jotta asiat tulevat hoidettua oikein.

Asia, mihin kannattaa kiinnittää huomiota, ovat erilaiset vakuutukset ja eläketurva. Kun olet jollain toisella leivissä, niin nämä asiat tulee hoidettua miltei automaattisesti lähes huomaamattasi. Sinun on syytä tutustua eri vakuutusyhtiöiden tarjontaan ja edetä sen mukaan turvataksesi tilanteesi myös hankalissa elämäntilanteissa.

Milloin voisin ruveta päätoimiseksi pokerinpelaajaksi?

Ei ole olemassa mitään kultaista sääntöä, milloin voit ruveta pelaamaan pokeria ammattiksesi. Ainoa todella merkittävä seikka on se tosiasia, että sinun täytyy olla todistetusti voittava pokerinpelaaja.

Siipien kokeilu pokerimaailmassa on helpompaa kuin missään muussa ammatissa. Et tarvitse muuta kuin tietokoneen ja nettiyhteyden. Jos olisit perustamassa yritystä, joutuisit luultavasti painimaan usean muun ongelman -kuten investointien- kanssa.

Merkistystä on myös sillä, kuinka paljon on tuntipalkkasi. Toinen asia on, kuinka paljon rahaa elintasosi tarvitsee: jos asut vuokralla yksiössä ja kulkuneuvosi on polkupyörä, niin aika pienellä tulet toimeen.

Muutama vuosi tasaista tuloa on hyvä indikaatio pelien sujuvuudesta. Pikaisemminkin voi ruveta, jos pelitunteja on reilusti takana. Tämä on kuitenkin niitä henkimaailman juttuja, joihin tiedät varmasti itse parhaiten vastauksen. Kukaan ei voi tehdä tätä päätöstä puolestasi.